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Dear Sirs

Consultation Paper on the Draft Regulatory Technical Standards specifying the

requirements for originators, sponsors and original lenders relating to risk retention
pursuant to Article 6(7) of the Securitisation Regulation (the “Consultation Paper’’)

We are writing regarding the questions raised in the Consultation Paper and in relation to the
annexed Draft Regulatory Technical Standards (the “Draft RTS”).

Your questions

Question 1: Do you have any general comments on the draft technical standards?

The Loan Market Association' (“‘LMA”) welcomes the Draft RTS and the EBA’s overall
intention to retain the wording of the current risk retention RTS® which were prepared
pursuant to the Capital Requirements Regulation® (the “Current CRR Risk Retention
RTS” and the “CRR” respectively), as far as possible. The maintenance of the current
regime where possible is important in avoiding undue disruption to the market and any
unnecessary complexity arising in existing securitisations which comply with the current
rules, but which have new issues of securities after 1 January 2019 and so will also fall within
the new regime.

The LMA also agrees with the intention to clarify various aspects of the risk retention aspects
of the Securitisation Regulation. However, there are some areas on which we believe that the

! Please see Appendix.

? Commission Delegated Regulation (EU) No 625/2014 of 13 March 2014 supplementing Regulation
(EU) No 575/2013 of the European Parliament and of the Council by way of regulatory technical
standards specifying the requirements for investor, sponsor, original lenders and originator institutions
relating to exposures to transferred credit risk.

? Regulation (EU) No 575/2013 of the European Parliament and of the Council of 26 June 2013 on
prudential requirements for credit institutions and investment firms and amending Regulation (EU)
No 648/2012.
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EBA could provide further guidance, if possible by way of amendments to the Draft RTS.
The most significant of these points are; (i) the need to provide clarity on the jurisdictional
scope of the new “direct” obligation on one of the originator, sponsor or original lender to
comply with the risk retention requirements; and (ii) clarification and perhaps amendments to
the CRR regarding the operation of Article 14 of the CRR (please see below for a discussion
of both these points).

Question 2: Considering the mandate granted to ESMA in Article [7(3)] of the STS
Regulation, do you believe that these technical standards should include disclosure-
related provisions relevant to risk retention and, if so, do you agree with the scope of the
obligations set out in the draft technical standards?

The mandate granted to ESMA in Article 7(3) of the Securitisation Regulation provides that
ESMA (in close cooperation with the EBA and EIOPA) shall develop draft regulatory
technical standards to specify the information that the originator, sponsor and SSPE are to
provide on the underlying exposures, and in the periodic investor reports, taking into account
the usefulness of such information for securitisation holders.

We do not believe that there is a great need for further prescribed disclosures regarding risk
retention, especially given that the existing disclosure obligations in the Securitisation
Regulation are already extensive. However, consideration could be given to disclosure in the
investor reports of material changes relating to risk retention, such as changes in the chosen
method of risk retention and any change of retainer (in circumstances in which such a change
in retainer is permitted under the Draft RTS). We presume that the EBA will liaise with
ESMA in relation to such matters.

Question 3: Do you believe that the provisions in Article 11 of the draft technical
standards (relating to the measurement of retention for the undrawn amounts in
exposures in the form of credit facilities) are needed?

We note that Article 11 of the Draft RTS (relating to the measurement of retention for the
undrawn amounts in exposures in the form of credit facilities) follows the wording of the
Current CRR Risk Retention RTS. We do not see a reason to change the existing regime with
which the industry is familiar. The provision in the Current CRR Risk Retention RTS
equivalent to Article 11 of the Draft RTS has been helpful to market participants and we see
no need to delete it.

Question 4: Do you consider the provisions of Article 12(3) of the draft technical
standards to be useful and how would you see such a transaction working in practice,
including following a default by the retainer under the secured funding arrangements?

Again, we note that Article 12(3) of the Draft RTS follows the wording under the Current
CRR Risk Retention RTS. This provision is important in clarifying that retention financing is
permitted, and it should not be deleted.

Article 12 of the Current CRR Risk Retention RTS permits retention holders to use their
retention positions as collateral for secured financings provided that the credit risk of the
retention is not passed on to the finance provider. In the event that the retention holder
defaults on a financing arrangement, the finance provider would expect to be able to enforce
any security granted to it and to be able to liquidate all secured assets. Under the current
regime, the retention holder would no longer be retaining.
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We consider that the position on retention financing could be clarified in the Draft RTS to
specify that an enforcement action by a lender would not cause the retention holder to be in
breach of its obligations under the Securitisation Regulation. If this is not possible, it should
be made clear that in such circumstances investors will not be penalised.

Question 5: Do you believe that the provisions of Article 16 of the draft technical
standards relations to assets transferred to the SSPE are adequate?

We agree that it is important that the RTS provide more details of the scope of restriction on
the selection of assets to be transferred to an SSPE.

Article 16(1) of the Draft RTS

We welcome Article 16(1) of the Draft RTS which concern dealing with the restriction in
Article 6(2) of the Securitisation Regulation by way of disclosures to investors. This method
was only mentioned in the Recitals to the Securitisation Regulation and so we consider that
its inclusion in the operative provisions of the Draft RTS is essential for legal certainty

We would, however, question the rationale of extending the communication requirement to
competent authorities, in addition to those communications to investors or potential investors
as provided for by Recital 11 to the Securitisation Regulation. We would have thought that
any benefit to obtained by competent authorities from the receipt of such information would
be unlikely to outweigh the additional compliance burden that would result from the
imposition of this obligation.

The Securitisation Regulation concerns circumstances in which originators are not permitted
to select assets to be transferred to a SSPE. In contrast, Article 16(3) of the Draft RTS refers
to circumstances in which originators and sponsors shall have the right to select assets to be
transferred to the SSPE. We think that it would be preferable if it were made clear why the
Draft RTS also refer to sponsors whereas the Securitisation Regulation restriction just applies
to originators.

Article 16(2) of the Draft RTS

The Recitals to the Draft RTS clarify that the prohibition on adverse selection should not
apply where there are no comparable assets against which to perform such a comparison
exercise. It would increase legal certainty if this clarification were to be included in the
operative provisions of the RTS, rather than merely appearing in the Recitals.

Article 16(3) of the Draft RTS

The Draft RTS provide that, even where no communication to investors etc has been made,
an originator will not be considered to have intentionally breached the selection of assets
provision (in the absence of evidence to the contrary), if it proves that it has established and
applied policies and procedures to ensure that the securitised assets would reasonably be
expected not to lead to higher losses than those on comparable assets held on its balance
sheet. We welcome this provision which is in accordance with the intention of the
Securitisation Regulation. A proviso for reliance on such a policies and procedures route is
that that the criteria defined in the originator's policies and procedures must be “appropriate
to that end”. Although the Draft RTS should balance flexibility with legal certainty, it may be
that the EBA could consider if further guidance can be provided (guidance may be better than
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RTS on this point) as to what type of policies and procedures would be “appropriate to that
end”.

Question 6: Do you consider that the provisions of Article 17 of the draft technical
standards relating to a change of retainer are adequate?

The Draft RTS allow for a change in the retainer in the limited circumstances in which it is
unable to continue acting as retainer, due to the transfer of a direct or indirect holding in the
retainer, or for legal reasons beyond its control and beyond the control of its shareholders.
The “remaining retained material net economic interest shall, instead, be retained by another
entity ...”.

The provision has been drafted as a prescriptive requirement to appoint a replacement. There
may be circumstances in which there is no entity available to retain. We would propose that
the wording be changed to clarify that the article permits the retention by another entity in the
circumstances described in the Draft RTS, rather than requires it.

Other amendments to the article could be made in order to clarify its scope. For example, it is
not clear whether this provision is wide enough to include the removal and/or replacement of
a retainer, such as a CLO manager, due to investors exercising a contractual right to remove
such a party. Such an event would be at the election of the investors and would not be within
the control of the retention holder.

It is also not clear if the wording in this article regarding “a transfer of a direct or indirect
holding in the retainer” is intended to extend to a situation where there is a sale of a business
structure which includes a sponsor and where it no longer makes sense for such an outgoing
sponsor to be holding the retention since it is no longer aligned to the interests of investors.
In such cases, it may make sense as part of a reorganisation of a corporate group, to then
reposition where the retention is being held. If it is the intention of this article is to cover such
situations, we wondered if this could be made clearer. The intention behind this wording and
the scope of this article is not clear in the current draft.

Question 7: Should the draft technical standards contain any additional guidance on the
operation of Article 14 of Regulation (EU) No 575/2013?

Yes — we think that additional guidance on the operation of Article 14 of the CRR is required.
A point that has caused concern is the jurisdiction of the risk retention, due diligence,
transparency and “criteria for credit-granting” obligations under the Securitisation Regulation
as a result of changes to the CRR. Article 1(11) of the CRR Amendment Regulation® has the
effect that Article 14 of the CRR applies the risk retention, due diligence, transparency and
“criteria for credit-granting” obligations under the Securitisation Regulation to EU
institutions subject to the CRR, on a consolidated basis.

We appreciate that Article 2(4) of the Draft RTS does carry over existing provisions in the
Current CRR Risk Retention RTS as regards the application of Article 14 of the CRR in
respect of institutions’ compliance with the due diligence requirements in Article 5 of the
Securitisation Regulation.

4 Regulation (EU) 2017/2401 of the European Parliament and of the Council of 12 December 2017
amending the Capital Requirements Regulation on prudential requirements for credit institutions and
investment firms.
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However, the implications of Article 1(11) of the CRR Amendment Regulation are much
more wide ranging. The direct risk retention obligation could apply on a consolidated basis to
a non-EU subsidiary. Such a subsidiary would have to comply both with the EU risk retention
rules and any locally applicable rules. It does not appear that this was the intention of the
legislators. Similar issues arise as regards applying the transparency requirements on a
consolidated basis to non-EU subsidiaries.

These issues could have significant implications for EU banks operating in third countries
through local subsidiaries. Non-EU subsidiaries of EU banks operating in non-EU
jurisdictions would be put at a competitive disadvantage to other third country entities
operating in those jurisdictions.

As a result of the potentially serious consequences that would arise otherwise, we consider
that it is very important that these issues are addressed. It would seem that it may be
necessary to amend the CRR itself to address these issues properly.

Question 8: Do you consider that wording similar to that which is set out in Article
5(1)(a) of Commission Delegated Regulation (EU) No 625/2014 relating to revolving
securitisations should be maintained in these technical standards?

We note that Article 6(3) of the Securitisation Regulation does already refer, in the case of
revolving securitisations, to the retention of the originator’s interest of not less than 5% of the
nominal value of each of the securitised exposures, in relation to interests qualifying for the
retention of a material net economic interest of not less than 5%.

However, for clarity and for consistency with current practices, it would be better if the same
wording that appears in the Current CRR Risk Retention RTS could be carried over to the
Draft RTS.

Question 9: Do you consider that guidance is required on what constitutes a
significantly lower performance for the purposes of Article [6(2)] of the STS Regulation
and, if so, what would you propose?

If there is uncertainty and a lack of harmonisation in respect of the circumstances in which
sanctions are to be imposed by competent authorities where there is a significantly lower
performance, it may be appropriate for further guidance to be given. However, we do not
think that this is essential given that such sanctions would only apply where there is an
intentional transfer of assets in breach of these requirements, which we would expect to be an
unusual occurrence.

Other points

Jurisdictional Scope of the “Direct” Obligation to Comply with the Risk Retention
Requirements.

The Draft RTS do not provide any more clarity on the jurisdictional scope of the new “direct”
obligation on one of the originator, sponsor or original lender to comply with the risk
retention requirements. Although it appears from the Explanatory Memorandum to the
original 2015 Commission proposal for the Securitisation Regulation that the intention is that
where none of the originator, sponsor or original lender is “established in the EU”, the direct
approach will not apply, this has not been provided for in the Securitisation Regulation or in
the Draft RTS.
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This point can have practical implications for EU banks operating in non-EU countries, and
whether they operate through branches or subsidiaries. Subsidiaries are separate legal entities,
whereas branches are not. If the jurisdictional scope of the direct risk retention obligation in
the Securitisation Regulation is to be interpreted in line with the Commission’s 2015
statement, and given that the country in which a legal entity is “established” normally refers
to that in which the legal entity is incorporated or has its registered office, there could be a
difference in the application of the direct retention obligation according to whether an EU
bank operates in a non-EU country through a subsidiary or through a branch.

So, for example, it appears that the direct risk retention requirement will apply to the US
activities of EU established banks, including those taking place through US branches (which
are part of the legal entities established in the EU). However (if the applicability of the direct
obligation is to be based on whether or not the entity is “established” in the EU), it would
appear that the direct obligation would not apply to the activities of a US subsidiary (subject
to the consolidation point discussed above).

It is important that the jurisdictional scope of the direct retention obligation be set out in
operative legislative provisions in the Draft RTS, in order to ensure legal certainty as to the
jurisdictional scope of these obligations.

“Originator” Definition for Risk Retention and the Sole Purpose Test

We welcome the further details provided of the “sole purpose” test in the Draft RTS.
However, it is not clear if conditions (a) to (c) in Article 3(6) of the Draft RTS must be
satisfied in order to satisfy the sole purpose test, or whether Article 3(6) is merely stating that
if each of these conditions are satisfied, then that it is one way of ensuring that the originator
satisfies the sole purpose test. We presume that the latter is the intention, but the wording
could be clarified in this respect.

Conclusion

We would like to thank you for consulting on these issues. We would be pleased to answer
any questions you may have and to meet if you wish or to discuss the points we have raised.

If you would like to do so, please contact Nicholas Voisey of the Loan Markets Association
(nicholas.voisey@lma.eu.com) or David Quirolo (david.quirolo@cwt.com) and Neil Macleod
(neil.macleod @cwt.com) of Cadwalader, Wickersham & Taft LLP.

Yours faithfully

NISY.

Nicholas Voisey
Managing Director
Loan Market Association
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APPENDIX
The Loan Market Association

The Loan Market Association (“LMA”™) is the trade body for the European syndicated loan
market founded by banks operating in that market. Its aim is to encourage liquidity in both
the primary and secondary loan markets by promoting efficiency and transparency, as well as
by developing standards of documentation and codes of market practice which are widely
used and adopted.

Since the establishment of the LMA in 1996, membership has grown to over 600
organisations, comprising commercial and investment banks, institutional investors, law
firms, service providers and rating agencies.

The LMA has gained substantial recognition in the market and has expanded its activities to
include all aspects of the primary and secondary syndicated loan markets. It sees its overall
mission as acting as the authoritative voice of the European loan market vis a vis lenders,
borrowers, regulators and other interested parties.
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